címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 3. | hétfő
Klotild napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Újabb fejlesztés a civilekkel közösen

Újabb fejlesztés a civilekkel közösen

Az önkormányzat és az Ódeákvárért Civil Egyesület együttműködésének köszönhetően egy sportolási céllal kialakított fejlesztéssel folytatódott a deákvári „Stangli tér” közösségi térré kialakítása.

Sokáig Deákvár egyik legkedveltebb találkahelye volt a Bauer utca és a Fekete utca kereszteződésben lévő Stangli kocsma előtti teresedés. Az egykori kerthelyiségként is szolgáló terület immár ismét igazi közösségi parkként funkcionálhat.

Ódeákvárért Civil Egyesület jóvoltából tavaly a Virágos Vácért városszépítő versenyen a „Civilek a beporzóbarát zöldterületekért” kategória díjazottja lett a tér. A megújulásnak köszönhetően még az ősszel kulturált közterületet avathattak, majd az elmúlt héten egy petanque-pályát adtak használatba a mozogni vágyóknak.

Az eseményen Matkovich Ilona mondott köszönetet a civilek munkájáért. A polgármester megemlítette, hogy két ütemben összesen több mint 700 ezer forintot biztosított az önkormányzat Környezetvédelem – Civil pályázati alapból a terület rendezésére.

Majd köszönetet mondott a felújításért a választókörzet önkormányzati képviselője, Tótváradi-Nagy Bence is, aki méltatta a civilek városrészért tett hasznos tevékenységét is.

Lőrik János, az Ódeákvárért Civil Egyesület elnöke a máshol már nagyon népszerű közösségi sportág lényegét és a pálya kialakításának történetét ismertette, majd egy gyakorlati bemutató után a jelenlévők közül többen kipróbálhatták ügyességüket Deákvár új mozgásigényt kiszolgáló pályáján.

***

A pétanque francia eredetű golyójáték. A golyó fémből készül, kivétel az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi”, amelynek anyaga fa, vagy műanyagból készül. A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő játékos vagy csapat következik, ha még van kézben golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, ahány golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot, és ezzel győz. A golyók eldobásának azonos módon: lefelé tartott tenyérrel markolva kell megtörténnie.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok