A hét végén jön az évszázad holdfogyatkozása

hold Péntek este különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi

 

Jün a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozása. Az esemény maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, maga a teljes holdfogyatkozás pedig 1 óra 43 percen át fog tartani. Ezzel csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától.

Az esemény azért lesz ilyen hosszú, mert a Hold a Föld árnyékának közepén fog keresztülhaladni, miközben nagyon távol jár majd bolygónktól, és a igen lassan fog haladni – írja a VICE.

Sok területen a Nap fel fog kelni, mire a holdfogyatkozás befejeződne, nálunk viszont épp fordított a helyzet. Mikor az eseményt megelőző félárnyékos fogyatkozás megindul, a Hold még nem lesz fent az égen, majd egy ideig még a Nap is zavarni fogja a látványt.

A teljes holdfogyatkozást ugyanis félárnyékos és részleges fogyatkozás fogja megelőzni, illetve követni – a folyamat egészen szombat hajnalig, 01:29-ig lesz érzékelhető. A Hold az esemény során fokozatosan fog elvörösödni.

A vörösödés 20:24 körül indul majd meg. A jelenséget hasonló tényezők okozzák, mint a naplemente színét.

Magyarországról ezt követően legközelebb 2019 januárjában láthatunk teljes holdfogyatkozást, igaz, az a hajnali órákban zajlik majd. Éppen ezért érdemes megnézni a mostani eseményt. A megfigyeléshez ráadásul nincs szükség olyan speciális eszközökre, mint a napfogyatkozások esetében.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia